Zwolle,
02
april
2019
|
11:15
Europe/Amsterdam

Overijsselse energie-innovatie staat aan basis van Finse pyrolysefabriek

Het Finse biobrandstoffenbedrijf Green Fuel Nordic gaat een bio-brandstoffabriek bouwen gebaseerd op de in Overijssel ontworpen pyrolysetechniek. Vandaag is opdracht gegeven voor het ontwerp en bouw van de fabriek, die komt te staan in de Finse stad Lieksa.

 

Pyrolyse is een techniek waarbij biomassa, bijvoorbeeld in de vorm van zaagsel en houtresten, wordt verwerkt tot olie. De pyrolyse-olie die dit oplevert is niet-fossiel en gaat ook niet ten koste van bijvoorbeeld gewassen die nodig zijn voor de voedselproductie. De olie kan worden gebruik voor toepassingen op gebied van energie, transport en chemie.

De eerste pyrolysefabriek op commerciële schaal staat in Hengelo en is ontwikkeld door het Twentse bedrijf BTG-BTL. De fabriek is in 2015 geopend en mede mogelijk gemaakt dankzij financiering door het Energiefonds Overijssel van de provincie. Onlangs is deze fabriek overgenomen door Twence.

Nu wordt de technologie geëxporteerd naar Finland. Gerhard Muggen, algemeen directeur bij BTG-BTL: ‘Het contract dat nu is getekend is een belangrijke stap op weg naar de wereldwijde uitrol van onze technologie en bewijs dat klanten geloven in het potentieel van onze pyrolysetechnologie.”

Gedeputeerde Annemieke Traag (Energie, Milieu, Europa): “Overijssel had destijds de wereldprimeur met de eerste pyrolysefabriek op commerciële schaal. Nu wordt de volgende stap gezet: het vermarkten van deze innovatieve technologie op Europese- en zelfs wereldschaal. Naast de bijdrage die pyrolyse in Twente levert voor onze doelstelling 20% nieuwe energie in 2023 en een energieneutraal Overijssel in 2050, zie ik dit vooral ook als een schoolvoorbeeld van een nieuwe, groene economie. Een ontwikkeling om trots op te zijn.”