Arnhem ,
12
april
2019
|
14:30
Europe/Amsterdam

Paasvuren tijdens Paasdagen

Zoals gebruikelijk brandt ook in 2019 op veel plaatsen in de Achterhoek, op de Veluwe, in Twente en het Duitse grensgebied op eerste of tweede Paasdag (21 en 22 april 2019) het paasvuur. Afhankelijk van het weer kan er overlast zijn, bijvoorbeeld rook, stof en stank. Als u er last van heeft, kunt u dit bij ons melden. 

Gemeenten verantwoordelijk

Gemeenten verlenen toestemming (ontheffingen) voor het ontsteken van paasvuren. Zij zijn verplicht om hierover te publiceren. In de regionale kranten en huis-aan-huisbladen staat waar en wanneer de paasvuren branden.

Balans traditie en milieu

Van oudsher branden met Pasen de paasvuren in het noorden en oosten van Nederland. Dit is een traditie in een gebied dat zich uitstrekt van Denemarken tot in Oostenrijk en van Oost-Nederland tot achter de Harz. Bij het verlenen van ontheffingen zoeken de gemeenten naar een balans tussen het in ere houden van de paasvuurtraditie en de bescherming van milieu en gezondheid. In de Betuwe bijvoorbeeld is het daarom bij veel gemeenten verboden te verbranden in de weekenden en op feestdagen.