Haarlem ,
28
maart
2019
|
10:00
Europe/Amsterdam

Provinciale Staten van Noord-Holland nemen afscheid van 37 Statenleden

Tijdens een buitengewone Statenvergadering hebben Provinciale Staten (PS) woensdag 27 maart afscheid genomen van 37 Statenleden. De nieuwe Statenleden werden tijdens deze vergadering toegelaten tot PS. Zij worden vandaag beëdigd als lid van Provinciale Staten van Noord-Holland.
 

De Statenzaal oogde kleurig van alle bossen tulpen en rozen op de statenbankjes. De vergadering begon met de bevindingen van de commissie Geloofsbrieven. Rosan Kocken, voorzitter van deze commissie en Statenlid namens GroenLinks, gaf aan dat het onderzoek heeft aangetoond dat alle 55 Statenleden rechtmatig aanspraak maken op hun zetel. Hiermee zijn alle Statenleden toegelaten tot Provinciale Staten van Noord-Holland.

Overzicht van de nieuwe Statenleden

Afscheid van 37 Statenleden

Vervolgens nam Arthur van Dijk, commissaris van de Koning en voorzitter van PS, afscheid van de vertrekkende 37 Statenleden. Van Dijk had voor elk van hen een persoonlijk woord. Alle Statenleden die 12 jaar of langer volksvertegenwoordiger zijn ontvingen uit zijn handen een Koninklijke Onderscheiding. Statenleden die 8 jaar of langer Statenlid zijn ontvingen een bronzen provinciale penning.

Pluimen voor Gedeputeerde Staten

Gedeputeerde Staten (GS) werken door tot er een nieuwe coalitie is. Desondanks richtte Hein Struben namens PS het woord tot GS. Hij bedankte met gekleurde pluimen de gedeputeerden Jack van der Hoek, Elisabeth Post, Joke Geldhof, Cees Loggen, Adnan Tekin en Jaap Bond. Daarnaast herdacht hij kort de in 2016 overleden gedeputeerde Tjeerd Talsma. Ook dankte Struben de mensen die de raderen van PS draaiend houden: chauffeurs, bodes en mensen van catering, maar ook de Statengriffie, notulisten en adviseurs voor het begeleiden van de vergaderingen van de 4 commissies en Provinciale Staten. 

Nieuwe vereniging oud-Statenleden

Statenlid Nico Papineau-Salm (PvdA) riep via een motie op tot oprichting van een vereniging van oud-Statenleden en een jaarlijkse bijeenkomst in het provinciehuis. Deze motie werd unaniem aangenomen door PS.