Leeuwarden ,
25
september
2019
|
10:30
Europe/Amsterdam

Provincie Friesland hijst vlag voor duurzame doelen

Voor het provinciehuis in Leeuwarden wappert vandaag de internationale vlag voor duurzame ontwikkelingsdoelen. Dit is vanwege de Global Goals Action Day. De dag waarop wereldwijd stilgestaan wordt bij de 17 duurzaamheidsdoelen die vandaag precies vier jaar geleden zijn vastgelegd door de Verenigde Naties.

Vandaag vlaggen 52 gemeenten voor de SDG’s, Fryslân is de eerste provincie in Nederland die de vlag hijst.

Op de vlag staan de 17 iconen van de duurzame doelen. Onder andere: geen armoede, geen honger, goede gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs, gendergelijkheid, schoon water en sanitair, betaalbare en duurzame energie, waardig werk en economische groei, duurzame steden en gemeenschappen, leven op het land.

Met het uitsteken van de vlag doet de provincie eer aan alle activiteiten die al in het teken staan van deze internationale doelen. Denk aan de activiteiten van de energiecoöperaties, natuurinclusieve ontwikkelingen in de Landbouw, door bedrijven (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), werkgroepen die aan Fairtrade Gemeentecampagne werken, etc. Er zijn nog heel veel kansen in samenwerken, om elkaar nog meer te versterken.

De provincie onderkent daarmee ook dat zij haar best doet om aan de Sustainable Development Goals te werken. Door het uitsteken van de vlag draagt de provincie bij om de doelen meer zichtbaar en bespreekbaar te maken.

Net als de gemeente Leeuwarden steekt de provincie Fryslân de vlag uit, de 17 Duurzame Doelen zijn immers ook de basis van de Culturele Hoofdstad 2018. Ook in het vlaggen op de Internationale Global Goals Action Day trekken de gemeente Leeuwarden en provincie samen op.

Leeuwarden hijst Global Goals-vlag

Op woensdag 25 september vraagt gemeente Leeuwarden samen met ruim 40 andere Nederlandse gemeenten aandacht voor duurzame ontwikkeling. Exact 4 jaar na het vaststellen van de 17 Global Goals for Sustainable Development doet de gemeente mee aan de VNG-Vlaggendag en geeft daarmee een duidelijk signaal dat het de VN-doelen hoog in het vaandel heeft staan. Meedoen aan de Vlaggendag sluit goed aan bij Leeuwarder missie bij te dragen aan duurzame, betere wereld. Zo zijn de Global Goals de bouwstenen van het huidige collegeprogramma en heeft Leeuwarden zich de afgelopen jaren als onderdeel van het UN Global Compact Cities Program met name ingezet voor schoner water.