Den Haag,
23
september
2019
|
13:45
Europe/Amsterdam

Provincie helpt Leiden af van plastic wegwerpbekers

De provincie Zuid-Holland helpt de gemeente Leiden om tijdens het Leidens Ontzet op 2 en 3 oktober niet langer plastic wegwerpbekers te gebruiken. Zuid-Holland wil de kunststofketen sluiten: geen plastic meer verbranden en zwerfafval tegengaan. De proef in Leiden om tijdens Leidens Ontzet met statiegeldbekers te werken, helpt hieraan mee.

Met dit soort proefprojecten rond het opzetten van een stadsbreed statiegeldsysteem, kunnen andere gemeenten hun voordeel mee doen. De provincie onderzoekt met Leiden welke lessen kunnen worden getrokken en hoe je die kennis kunt delen. Daarom heeft de provincie de proef in Leiden financieel mede ondersteund.

Landelijke primeur

De gemeente Leiden heeft met het project een landelijke primeur: tijdens Leidens Ontzet werken voor het eerst alle horecaondernemers in de openbare ruimte met statiegeldbekers. Hiermee zet Leiden een stevige stap in de groene richting: minder plastic in de Noordzee en Zuid-Hollandse wateren.

Statiegeldbekers in 1 systeem

Leidens Ontzet is het eerste evenement in Nederland waar stadsbreed met 1 systeem van statiegeldbekers wordt gewerkt. Bestel je een drankje bij een buitenbar op het Hooglandse Kerkplein dan kun je je statiegeldbeker dáár inleveren, maar ook bij de meer dan 50 buitenbars in de rest van de stad. Wel zo gemakkelijk voor de bezoekers. Filmpjes en posters vertellen bezoekers hoe het werkt.