Haarlem ,
29
april
2019
|
13:15
Europe/Amsterdam

Provincie Noord-Holland investeert in veilig verkeersgedrag van jongeren

Jongeren en verkeer, het blijft een spannende combinatie. Vooral in een fietsland als Nederland, waar kinderen jong aan het verkeer deelnemen.

Daarom investeert Noord-Holland ruim € 1.333.000,- in 16 verkeersveiligheidsprojecten in het basisonderwijs en 11 verkeersveiligheidsprojecten in het voortgezet onderwijs, om jongeren te leren veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Al meer dan 200 jaar wordt in Nederland gefietst. Waren het eerst een handjevol deftige heren die een tweewieler aandurfden, tegenwoordig rijden meer dan 23 miljoen fietsen op onze fietspaden en wegen. Nederlanders beginnen erg jong met fietsen en ook Noord-Hollandse jongeren fietsen wat kilometers af. Daarom investeert de provincie in veilig verkeersgedrag, bewustzijn en verkeersinzicht van onze jonge verkeersdeelnemers. Want ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan.

Baas in het verkeer!

Komend schooljaar ontvangen 16 projecten voor het basisonderwijs subsidie van de provincie. In het voortgezet onderwijs ontvangen 11 verkeersveiligheidsprojecten een subsidie. Met The Battle gaan leerlingen tussen de 12 en 18 jaar in 2 teams acterend en improviserend de strijd aan om de titel: Baas in het verkeer! Ze gaan daarbij aan de slag met verschillende thema’s over verkeersveiligheid.

Het interactieve onderdeel ‘Tijdstrijd!’ laat de jongeren zien in welke mate afleiding hun reactietijd beïnvloedt. Zo ervaren zij zelf welk gedrag gevaarlijk is binnen bepaalde verkeerssituaties.

Investeren in verkeersveiligheid

De provincie Noord-Holland richt zich niet alleen op verkeersveiligheid op en rondom wegen, maar ook op voorlichting en bewustwording van jonge verkeersdeelnemers. Daarom stelt de provincie jaarlijks subsidie beschikbaar voor projecten die hieraan een bijdrage leveren. Op een interactieve kaart is te zien waar, met hulp van de provincie, verkeerseducatie heeft plaatsgevonden.

Met het thema Afleiding ligt bij alle projecten die in 2019 een subsidie ontvangen, de nadruk op afleiding door mobielgebruik, sociale groepsdruk, bewustzijn van het eigen gedrag en verkeersinzicht.