Zwolle,
27
maart
2019
|
09:30
Europe/Amsterdam

Provincie Overijssel meet waardering Overijsselaars over Economische situatie

Provincie Overijssel vindt het belangrijk om te weten hoe inwoners de economische situatie waarderen. Daarom is het Overijssels burgerpanel begin 2019 bevraagd over het consumentenvertrouwen in de economische situatie. Er zijn vragen gesteld over de economische situatie in Nederland in het algemeen en over de eigen financiële situatie in het bijzonder. Inwoners van Overijssel maken zich geen zorgen over hun baan, maar zijn wel minder positief over het huishoudinkomen.

“Vindt u dat in het algemeen de economische situatie van Nederland de afgelopen 12 maanden beter is geworden, slechter is geworden of hetzelfde is gebleven?”

Het Overijssels burgerpanel beantwoordt deze vraag minder positief dan vorig jaar. In vergelijking met de peiling in 2018 zijn de burgers in Overijssel negatiever gesteld over de economische ontwikkelingen in Nederland. In 2018 vond 20% van de deelnemers aan het onderzoek dat de situatie (veel) slechter is geworden in de 12 maanden daarvoor. In 2019 vindt 35% dat de economische situatie in Nederland is verslechterd. In 2019 geven minder Overijsselaars aan dat de economische situatie verbeterd is (42% in 2018 en 27% in 2019).

Verwachtingen voor de economische situatie in Nederland

Het Overijssels burgerpanel is gevraagd naar de verwachtingen voor de economische situatie in Nederland in de komende 12 maanden, 41% van de Overijsselaren verwachten een verslechtering.

18% verwacht een lichte of sterke verbetering van de economie. In de afgelopen 5 jaar bleef de verwachting dat de economische situatie in Nederland zal verbeteren stabiel (tussen de 33% en 36%). Dat betekent dat juist in 2019 deze verwachtingen zijn gedaald.

Kijk voor de rest van het artikel en de bijbehorende tabellen op de site van de provincie Overijssel (Over Overijssel - Cijfers - Economie)