Haarlem ,
22
oktober
2019
|
11:00
Europe/Amsterdam

Provinciehuis Noord-Holland inspiratiebron voor hedendaagse kunst

Tijdens de Haarlemse kunstlijn is in het provinciehuis Paviljoen Welgelegen een bijzondere expositie te zien: Voyage through a gallery's skin. Bezoekers kunnen op zaterdag 2 en zondag 3 november het eeuwenoude interieur ervaren in wisselwerking met hedendaagse kunst. Ook in vertrekken die anders gesloten zijn.

8 kunstenaars uit Haarlem en omstreken verdiepten zich in het provinciehuis, waar 18de eeuwse decoraties en museale vertrekken om ruimte en aandacht strijden met hedendaagse vergaderfaciliteiten. Hun kunst gaat onder andere over de zorg die dit oude gebouw nodig heeft, haar veroudering in relatie tot het ouder worden van vrouwen, het verdwijnen van kunst en de ervaring van architectuur.

Van wandschilderij tot façade

3 vrouwen dragen in de Statenzaal teksten voor, er is een modern ‘wandschilderij’ te zien en een façade waarachter je kan verdwijnen. Er zijn beelden, performatief werk, schilderijen, zilver en video-installaties van Alina Lupu, Daan Brouwer, Erik de Bree, Karien Beijers, Liza Prins, Lucas Hoeben, Ralph de Jongh en Vincka Struben.

Openingstijden

'Voyage through a gallery's skin' is te bezichtigen op zaterdag 2 november van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag is het paviljoen geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres van Paviljoen Welgelegen is Dreef 3 in Haarlem.

Kunstlijn Haarlem

Curator Karien Beijers heeft de tentoonstelling samengesteld vanwege de 34ste editie van de Kunstlijn Haarlem. Tijdens het eerste weekend van november is op ongeveer 150 bijzondere locaties beeldende kunst te zien. Het hele programma is te vinden op de website van Kunstlijn Haarlem.

Dreefexposities

Naast deze expositie is ook de reguliere Dreefexpositie te zien: ‘Transforming the future’. In de reeks ‘Dreefexposities’ wordt onder andere aandacht besteed aan werk van Noord-Hollandse kunstenaars en de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Bovendien is er jaarlijks een expositie te zien in het kader van de serie ‘Provincie op bezoek’. In het provinciehuis is ook doorlopend een presentatie te bezoeken over de geschiedenis van het gebouw.