Zwolle,
25
november
2019
|
13:00
Europe/Amsterdam

Provinciehuis Overijssel kleurt vanavond oranje

Net als vorig jaar is het provinciehuis van Overijssel een nacht lang oranje uitgelicht. De provincie Overijssel sluit zich hiermee aan bij de internationale campagne Orange the World van de Verenigde Naties, waarmee wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Commissaris van de Koning Andries Heidema: “Iedereen moet waar dan ook een veilig thuis kunnen hebben, of dat nu in Overijssel is of in hele andere delen van de wereld. Zolang dat niet het geval is, blijft het afgeven van een signaal waardevol”.

Wereldwijd oranje uitlichten gebouw of landmark

25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De laatste vier jaar is het oranje uitlichten van een gebouw of landmark op deze dag een vast onderdeel van de campagne. Hiermee tonen nationale en lokale overheden hun inzet voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen tonen. Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen. In alle provincies doen meerdere gemeenten mee, en minstens de helft van de provincies gaat aandacht besteden aan Orange the World. In Overijssel worden onder meer in Deventer, Dinkelland, Enschede, Kampen, Steenwijkerland en Tubbergen gebouwen uitgelicht.

Geweld tegen vrouwen

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

Een kaart van Nederland met de volledige lijst van deelnemende gemeenten en provincies is te vinden op de website: www.orangetheworld.nl/map.