Den Haag,
18
april
2019
|
14:55
Europe/Amsterdam

Provincies gaan samen met topsectoren maatschappelijke uitdagingen aan

Samenvatting

Topsectoren, provincies en Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen gaan samen aan de slag met het opstellen van kennis- en innovatieagenda’s om maatschappelijke opgaven als klimaat, energie en landbouw aan te pakken. Het is voor het eerst dat provincies hieraan meedoen. ‘En dat biedt kansen voor verbinding en gezamenlijke programmering’, stelt Wiebe Brandsma namens de twaalf provincies.

Het Rijk richt zich op kennis en onderzoek, de provincies richten zich op het versterken van de regionale economie en ondersteuning van het innovatief MKB. Brandsma: ‘Hiermee slaan we een brug tussen kennis en praktijk.’

Voorheen waren het rijkstopsectoren- en innovatiebeleid en het regionaal economisch beleid van provincies twee gescheiden trajecten. Door op dezelfde thema’s in te zetten en programma’s op elkaar aan te laten sluiten, worden de middelen van Rijk en regio effectiever benut en kan Nederland, inclusief de provincies, haar toppositie in de wereld versterken.

Op woensdag 17 april werd in Utrecht het startsein gegeven voor de samenwerking door vertegenwoordigers van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en de topteams van de topsectoren. Namens de provincies waren Marieke Ferweda (landsdeel Noord), Alfred Peterson (Landsdeel Oost), Marc Glaudemans (landsdeel Zuid), Michiel de Graef (West/noordvleugel) en Wiebe Brandsma (West/zuidvleugel) aanwezig.