Arnhem,
31
oktober
2019
|
13:48
Europe/Amsterdam

Provincies kopen samen duurzame energie in

Vanaf 1 januari 2020 gebruiken 8 provincies uitsluitend duurzame energie. Door de nieuwe aanbestedingswet krijgen zij hun energie niet meer via het Rijk. Om zelf zo duurzaam mogelijk in te kopen gingen 8 provincies samen de markt op. Op 31 oktober 2019 ondertekenden ze in Haarlem de collectief opgestelde contracten voor groen gas en duurzame elektriciteit. Gedeputeerde Jan Markink: ‘Dit is een belangrijke stap voor het Klimaatakkoord en ons plan om in 2030 als organisatie klimaatneutraal te zijn.’

Opwek van nieuwe Nederlandse opwekinstallaties

De nieuwe energiecontracten lopen voor 5 jaar. Hiermee houden de provincies flexibiliteit om in te springen op veranderingen in de markt. In de contracten staat dat de leverancier vanaf 2023 elektriciteit moet leveren van nieuwe Nederlandse opwekinstallaties. Daarmee stimuleren de provincies de opwek van nieuwe energie.De deelnemende provincies zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Zij kunnen ook zelfopgewekte energie leveren. Bijvoorbeeld van zonnepanelen die op het dak van een provinciehuis liggen, of energieprojecten die mogelijk gemaakt worden door een provincie.

80 gigawatt uur

Provincies gebruiken energie voor gebouwen en infrastructuur zoals:

  • openbare verlichting
  • bruggen
  • tunnels
  • gemalen.

Het totale elektriciteitsverbruik van de 8 deelnemers kwam in 2017 uit op bijna 80 gigawatt uur.

Een eerste stap

De contracten zijn een eerste stap. De provincies werken de komende jaren samen aan nog duurzamere en slimmere contracten. Daarbij willen ze de kennis die ze opdoen, delen met elkaar en andere overheden. ‘We zijn allemaal bezig met duurzame energie en hoe we dat als overheid kunnen stimuleren. Als we daarbij samenwerken en onze ervaring delen, hoeven we niet allemaal telkens opnieuw het wiel uit te vinden.’ Aldus Markink.

Code Groen

Duurzame energie is 1 van de doelen van Code Groen. Dit is het plan waarmee de provincie Gelderland in 2030 als organisatie klimaatneutraal wil worden. Klimaatneutraal betekent naast CO2-neutraal ook energieneutraal en afvalloos. Om dat te halen gaan we gebouwen verbeteren, werkverkeer verduurzamen, afval verminderen en duurzaam inkopen. Een duurzame energieleverancier hoort daar dus ook bij.

Momenteel verduurzamen we onze steunpunten door isolatie, zonnepanelen en LED-verlichting. Werknemers die voor hun werk moeten reizen, kunnen dat elektrisch doen. De provincie heeft bij alle gebouwen elektrische laadpalen en elektrische auto’s staan en het Huis der Provincie in Arnhem gaat binnenkort helemaal van het gas af. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verminderen van afval.