Arnhem,
28
januari
2020
|
16:15
Europe/Amsterdam

Samenwerken aan (betere) grensoverschrijdende mobiliteit

Jaarlijks overleggen 5 mobiliteitsgedeputeerden met de verkeersminister Wüst van Nordrhein Westfalen. Maandag 27 januari 2020 spraken zij elkaar bij het Institut für Kraftfahrzeuge (ika) aan de Technische Hogeschool in Aken (RWTH). Daar spraken zij over grensoverschrijdend treinverkeer, Smart Mobility en de Rhine-Alpine Corridor. Ook brachten de bestuurders een bezoek aan de verkeerssimulator voor geautomatiseerd rijden en de showroom voor elektrisch rijden, de uitdagingen voor de mobiliteit voor de toekomst.

„Alleen door grenzeloos aan mobiliteit te werken kunnen we het aanbod van pendelaars in de regio en het goederenvervoer verbeteren. Daarom ben ik blij dat deze grensoverschrijdende samenwerking zo goed werkt”, aldus minister Hendrik Wüst van de deelstaat Nordrhein Westfalen. Christianne van der Wal, Gelders gedeputeerde Mobiliteit en delegatieleider: “ Mobiliteit houdt niet op bij de grens. Het is van belang om samen te werken en kennis delen. Zo zetten we stappen op weg naar betere bereikbaarheid en duurzame mobiliteit.”

Naast Christianne van der Wal namen de gedeputeerden Hubert Mackus van Limburg, Christophe van der Maat van Noord-Brabant en Floor Vermeulen van Zuid-Holland deel aan dit overleg. Bert Boerman van Overijssel was verhinderd.

Slimme mobiliteit

De bestuurders brachten een bezoek aan de rij-simulator van de RWTH en bekeken de laatste stand van zaken rond elektrische voertuigen bij eGo. Dit bedrijf ontwikkelt elektrische voertuigen en brengt die op de markt. Ook bespraken de bestuurders het belang van data uitwisseling. In de komende periode werken ze aan het beter verzamelen en uitwisselen van data over de grenzen. Ook de samenwerking op het gebied van onderwijs rond geautomatiseerd rijden krijgt een impuls. Tijdens het bestuurlijk overleg spraken zij de intentie uit om een zelfsturende WEpod over te dragen aan een onderwijsinstelling in Nordrhein-Westfalen. Gelderland droeg vorig jaar een tweede zelfsturende WEpod over aan het Gelderse ROC A12 Technova College in Ede. Zij werken samen met de hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de TU Delft een leerlijn uit voor de opleiding mechatronica. Door een WEpod over te dragen aan een Duitse onderwijsinstelling krijgt de praktijkgerichte opleiding voor high-tech automated vehicles een grensoverschrijdende impuls.

Mobiliteitsagenda 2019

Vorig jaar ondertekenden Nordrhein-Westfalen, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Zuid-Holland de Werkagenda Mobiliteit. Deze agenda leidde onder meer tot een directe treinverbinding tussen Aken en Maastricht en Arnhem-Dusseldorf. In mei 2019 tekenden ze een samenwerkingsovereenkomst voor een directe verbinding tussen Eindhoven en Dusseldorf, die naar verwachting in 2025 is gerealiseerd. Daarnaast werken ze in het kader van een Interreg project EuregioRail samen om de mogelijkheden van directe treinverbindingen tussen Zwolle, Enschede en Munster te onderzoeken. In de regio Aken-Limburg ontwikkelt men het grensoverschrijdend halfjaarstreinkaartje voor studenten door.