Haarlem ,
04
juni
2019
|
16:00
Europe/Amsterdam

Slimonderweg.nl

De provincie Noord-Holland heeft samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), de ANWB, de RAI vereniging en het CBR een online community opgezet over slimme mobiliteit.

Op slimonderweg.nl informeren weggebruikers elkaar en wordt informatie gedeeld over de kansen en risico’s van slimme mobiliteit. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, auto’s nemen bestuurderstaken uit handen, verkeerslichten kunnen communiceren met het verkeer en mobiliteitsapps bieden meer en up-to-date reisinformatie.

Slim rijbewijs

Weggebruikers kunnen op het platform hun kennis testen op het gebied van Smart Mobility. Het online spel ‘Haal je slimme rijbewijs’ laat in enkele verkeerssituaties zien welke technische hulpmiddelen tegenwoordig beschikbaar zijn om de verkeersveiligheid te verhogen. Maar heeft een automobilist ze wel geactiveerd of weet hij überhaupt wel dat zijn auto deze systemen heeft? Wie aantoont de materie te beheersen ontvangt het slimme rijbewijs.

ADAS Convenant

Tijdens de opening van ITS Europe 2019 in Eindhoven, de grootste Europese beurs over Smart Mobility, benadrukten minister Cora van Nieuwenhuizen en gedeputeerde Joke Geldhof het belang van het veilige gebruik van al bestaande slimme diensten. Samen met 42 private en publieke partijen ondertekenden zij de afspraak om te komen tot 20% meer veilig gebruik van rijtaakondersteuning in auto’s in 2022, het zogenaamde ADAS convenant. De lancering van de online community is daarvan de eerste concrete stap in de uitvoering van het convenant.

ADAS

Steeds meer auto’s zijn uitgerust met slimme rijtaakondersteunende systemen. Denk aan Lane Keep Assist, Forward Collision Warning, Adaptieve Cruise Control, automatisch inparkeren, vermoeidheidsherkenning, dodehoekdetectie en Autonomous Emergency Braking.

Deze ondersteunende systemen heten ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Zij kunnen gevaarlijke situaties herkennen, de bestuurder waarschuwen en waar nodig zelfstandig ingrijpen. Daarnaast vormen ze de opmaat naar geautomatiseerd rijden en kunnen nu al (deels) taken van de bestuurder overnemen. ADAS leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid, de doorstroming en het milieu.