Assen ,
01
juli
2019
|
09:30
Europe/Amsterdam

Smartphonegebruik op de fiets per 1 juli verboden

Drenthe gaan we voor MONO

Vanaf vandaag is het wettelijk verboden: bezig zijn met je smartphone op de fiets. Wie dat wel doet, riskeert een boete van 95 euro. Want smartphonegebruik op de fiets zorgt geregeld voor ongevallen, ook in Drenthe. Het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) sloeg daarom de handen ineen met de politie, Veiligheidsregio Drenthe, Veilig Verkeer Nederland en ANWB om samen smartphonegebruik in het verkeer tegen te gaan.

Ze roepen in Drenthe iedereen op: rij MONO!

MONO staat letterlijk voor één of alleen. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media posts. Niet alleen op de fiets, maar ook in de auto.

Op Fietse? Telefoon in je broekzak

De komende weken worden fietsers in Drenthe op verschillende manier gewezen op de nieuwe wetgeving. Zo is er op fietspaden, bij bedrijven, op scholen, in stadscentra en bij fietsenstallingen een krijtboodschap te zien. De boodschap herinnert fietsers eraan om hun telefoon op te bergen voor ze op de fiets stappen. Ook via social media is er aandacht voor de nieuwe wet. Tot slot krijgen fietsers bij verschillende verkeersactiviteiten in de provincie handige schoonmaakdoekjes waarmee ze hun telefoon schoon kunnen houden.

Samen richting Nul verkeersslachtoffers

Het VVBD, de politie, Veiligheidsregio Drenthe, VVN en ANWB zetten zich met het motto ‘Samen richting Nul verkeersslachtoffers’ in om afleiding in het verkeer tegen te gaan. Ze richten zich daarbij de komende tijd op fietsers en woon-werkverkeer in de auto.