Lelystad,
19
september
2019
|
16:45
Europe/Amsterdam

Smelik wil iedereen aanspreken in natuurlijke stijl

Goed, genoeg gesproken. Nu de inkt van het coalitieakkoord opdroogt, stropen de bestuurders van het Nieuwe Land hun mouwen op. In de rubriek ‘Ruimte voor de Toekomst’ steken de gedeputeerden maar meteen een spade dieper en laten ze hun persoonlijke licht schijnen over de gemaakte afspraken.

Onderschat

Op een zonnige zomerdag in augustus schuift gedeputeerde Cora Smelik aandachtig richting het puntje van de achterbank. In deze warme weken hoeft ze nog geen werkbezoeken af te leggen, maar neemt ze wel vast even de toeristische route door Flevoland. “Het was een prachtige tocht,” blikt Smelik terug. “Heel mooi om te zien hoe trots de pioniers op dit gebied zijn. Ik heb ook al veel langer de indruk dat Flevoland onderschat wordt. Veel mensen denken misschien vooral aan Vinexwijken, maar ik wist al dat Flevoland ook prachtige waterpartijen en schitterende natuur heeft. Die natuur beschermt ons, maar kan zichzelf niet beschermen. Daarom moeten wij voor deze natuur zorgen.”

Dilemma’s

Smelik is duidelijk niet naar Flevoland gekomen om vakantie te vieren. Sinds begin juli dit jaar vertegenwoordigt zij GroenLinks in het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Daar is ze verantwoordelijk voor het beleid rond duurzaamheid en milieu. Hoewel Smelik nog geen ervaring heeft opgedaan binnen het politieke bestuur, verwacht ze juist als gedeputeerde veel profijt te hebben van haar praktische kennis en kunde. “In mijn vorige functie als directeur van de Omgevingsdienst Regio Arnhem bekeek ik hoe we ons landschap op een verantwoorde manier konden gebruiken. Dat zorgt soms voor dilemma’s, waar de wetgeving niet altijd op is ingesteld. In een duurzame economie willen we het gebruik van reststromen en grondstoffen stimuleren. Sommige ondernemers denken dan: ‘als ik mijn afval een grondstof noem, ben ik goedkoper uit'. Dat is niet de bedoeling. We willen goedwillende ondernemers stimuleren en profiteurs tegenhouden. Daarvoor wil ik de bestuurlijke lijnen uitzetten.”

Cirkel

Eén van die lijnen heeft de vorm van een ronde cirkel. In de komende jaren wil Gedeputeerde Staten breed investeren in een kringloopeconomie, waarin bestaande materialen keer op keer worden hergebruikt. Op basis van dat uitgangspunt komen ondernemers uit Flevoland momenteel regelmatig samen. Met steun van de provincie delen zij hun ideeën en passen ze hun plannen ook gericht toe. Gedeputeerde Smelik wil die beweging vloeiend doortrekken. “Ik merk dat ondernemers in Flevoland doortastend aan de slag gaan met duurzame projecten. Het is daarbij belangrijk dat we bij alles wat we doen nog veel sterker aan het milieu denken.” Als Cora Smelik vanuit haar Deventer woning met zonnepanelen naar Flevoland vertrekt, knipt ze dan ook eerst alle lichten uit. Hoewel… “Dat licht zou ik zomaar vergeten ja! Tsja, ik ben ook maar een mens. Gelukkig is mijn man er nog.” Niet iemand die het vlees snijdt, zo blijkt. “Wij eten geen vlees en geen vis,” vertelt Smelik. “Dat is een weloverwogen keuze geweest. Vroeger vond ik vlees ook best lekker.”

Doorpraten

Terwijl ze haar gedachten onder woorden brengt, lijkt Smelik zich heel goed bewust te zijn van het nieuwe klimaat waarin ze zich op het provinciehuis bevindt. “Ik zal veel moeten samenwerken. Maar dat doe ik graag,” zegt ze rustig. “Ik praat graag met mensen en spreek dan graag echt door. Wat drijft jou? Wat vind je fijn en wat is moeilijk voor je? We zullen het misschien nooit helemaal met elkaar eens worden, maar misschien is 90 procent al voldoende om tot een oplossing te komen. Want ik ben niet zozeer de gedeputeerde van GroenLinks, maar de gedeputeerde voor iedereen.” Daarom rijdt de auto in de toekomst vast nog regelmatig voor. Maar liever gaat Cora Smelik gewoon met de trein.