Haarlem ,
15
november
2019
|
10:30
Europe/Amsterdam

Start 'Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s'

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, heeft de eerste foto voor het project Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s gepresenteerd. Met de presentatie van zijn keuze-foto geeft de commissaris van de Koning het startsein voor het project, waarbij de inwoners van Noord-Holland wordt gevraagd om originele foto’s met hun verhaal in te sturen. Ook historische verenigingen en archieven doen aan het project mee.

Arthur van Dijk: "Ook na 75 jaar is het van belang stil te staan bij ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog. Met verhalen. Met beeld. Wij zijn onze bevrijders en hen die in verzet gingen veel verschuldigd. Op de schouders van deze dapperen hebben wij onze vrijheid vorm gegeven. Het is goed dit te gedenken."

Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s

Volgend jaar viert Noord-Holland 75 jaar vrijheid. In januari kiezen Noord-Hollanders uiteindelijk 25 foto’s uit een selectie van 50 foto’s. Het resultaat is een ’visueel canon van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland’. Samen met de selecties uit de andere provincies wordt op landelijk niveau een eindselectie gemaakt van 100 foto’s. Deze 100 foto’s vormen het visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en worden in de Tweede Kamer tentoongesteld. Op de keuzefoto staan2 anonieme mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten en de 2 bekende vrouwelijke verzetsstrijders Truus en Freddie Oversteegen, behorend tot dezelfde verzetsgroep als Hannie Schaft in Haarlem.

Stuur uw foto's in

De bedoeling is om de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen in 5 thema’s: militaire strijd en bevrijding; vervolging en uitsluiting van Joden, Sinti en anders denkenden; Duitse aanwezigheid; verzet en repressie; dagelijks leven.

Heeft u nog beeld uit die tijd, in een archief, een album of een lijst? U kunt uw foto of foto’s inzenden via de website van het project In 100 foto's. In de loop van april maakt het NIOD van de 50 geselecteerde Noord-Hollandse foto’s een pop-uptentoonstelling. Deze tentoonstelling reist tijdens de vrijheidsmaand april door de provincie.

Samenwerkende organisaties

In Noord-Holland wordt het fotoproject georganiseerd door de provincie Noord-Holland, het NIOD, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Noord-Hollands Archief (NHA). Het fotoproject wordt uitgevoerd in opdracht van het Platform WO2, waarin diverse organisaties samenwerken zoals het NIOD, de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.