Arnhem ,
22
maart
2019
|
16:15
Europe/Amsterdam

Studenten TU Delft maken plannen voor Gelderse kerken

Van 18 maart 2019 tot 1 juli 2019 werken 28 studenten van de Technische Universiteit (TU) Delft aan plannen voor het duurzaam maken en herbestemmen van kerken. Dit doen zij in opdracht van provincie Gelderland. De studenten van de opleiding Heritage & Design richten zich op slim en duurzaam hergebruik en restauratie van historische gebouwen.

Wetenschappelijk onderzoeksproject KaDEr

De studenten maken deel uit van het wetenschappelijk onderzoeksproject KaDEr. In dit project proberen provincie Gelderland en de TU Delft technieken en methoden uit in de praktijk. We meten en delen vervolgens de resultaten. 

Leegstand

Ook Gelderland ontkomt niet aan de leegstand van kloosters en kerken. Het 

dalende kerkbezoek en hoge exploitatiekosten zorgen ervoor dat kerken en kloosters een andere invulling zoeken. De kerken zijn vaak beeldbepalend in een dorp of stad. De gemeenschap wil de gebouwen graag behouden en gebruiken voor andere activiteiten. 

Onderzoek

In overleg met de eigenaren zijn 3 kerken geselecteerd door de TU Delft en provincie Gelderland. Het gaat om de kerken: Sint Maartenskerk in Tiel, de Nieuwstadskerk in Zutphen en de Walburgiskerk in Arnhem. De studenten gaan onderzoeken welke functies mogelijk zijn voor deze kerken en wat er nodig is om te verduurzamen en restaureren. In juli 2019 ronden de studenten hun studies af en bieden zij hun resultaten aan de provincie en de eigenaren van de kerken aan.