Den Haag ,
20
juni
2019
|
16:35
Europe/Amsterdam

Tour de Force: Stevige ambities voor meer fietsgebruik in Nederland

Samenvatting

Fietsers hebben in Nederland de wind mee. Het aantal fietskilometers stijgt, de voorzieningen worden steeds beter en er zijn in Nederland meer fietsen dan mensen. De fiets is gezond, goed voor het klimaat en schone lucht en is ons geheime wapen tegen drukte. Maar er is nog veel te winnen. Daarom maken 24 overheden en brancheverengingen, verenigd in de Tour de Force, vandaag nieuwe ambities bekend om het fietsgebruik in Nederland te bevorderen.

Het doel is helder: twintig procent meer fietskilometers in 2027. Namens de Tour de Force presenteerden voorzitter Henk Brink (gedeputeerde provincie Drenthe en namens IPO-portefeuillehouder ‘fiets’) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag de 2e etappe Schaalsprong Fiets, tijdens het fietscongres in Houten. ‘In de schaalsprong die we nastreven in deze tweede etappe, hebben we met elkaar ambitieuze fietsambities beschreven. We laten zien dat de fiets een grote bijdrage kan leveren aan de maatschappelijke opgaven van deze tijd’, aldus een trotse Henk Brink.

Verschillende type fietsers

Om de groeiende stroom fietsers de ruimte te geven zijn heldere keuzes nodig. Dit vraagt een verandering in ons denken, in de wijze van financieren en bovendien in ruimte! De partners van Tour de Force zien verschillende redenen om te fietsen en onderkennen dat verschillende typen fietsers behoefte hebben aan andere faciliteiten. Alle fietsers hebben goede en veilige verbindingen nodig. Maar voor verschillende fietsers is het ook belangrijk maatwerk te leveren.

Tour de Force

Tour de Force is het samenwerkingsverband van overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms die zich inzetten voor ‘de fiets’ in Nederland. Als netwerkorganisatie, facilitator en agendasetter is Tour de Force aanjager, motivator en inspirator voor de reguliere fietsgerichte activiteiten die elk van de partners onder hun eigen verantwoordelijkheid uitvoert.

Meer informatie is te vinden in de Tour de Force – 2e etappe Schaalsprong Fiets.