Den Haag,
21
november
2019
|
11:45
Europe/Amsterdam

Twintig nieuwe waterstofbussen in Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland gaan 20 nieuwe bussen op waterstof rijden. Gedeputeerde Floor Vermeulen (Verkeer en Vervoer) en minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) hebben hiervoor woensdag afspraken gemaakt. Alle bussen rijden uiterlijk in 2021 door de provincie. Met deze afspraak komt emissieloos openbaar vervoer weer een stap dichterbij. Dat is goed voor het klimaat en draagt bij aan schone lucht.

De samenwerkingsovereenkomst werd woensdagmiddag symbolisch getekend in een waterstofbus, die geparkeerd stond op het busplatform bij Den Haag Centraal. “Wij hebben de ambitie Zuid-Holland goed bereikbaar te houden. Ook willen we op een innovatieve manier aan de slag gaan voor een beter klimaat. De komst van de waterstofbussen biedt mooie kansen om het openbaar vervoer in Zuid-Holland verder te verduurzamen”, vertelde gedeputeerde Floor Vermeulen. De bussen gaan op Goeree-Overflakkee rijden.

De inzet van de nieuwe waterstofbussen is belangrijk voor het verduurzamen van het vervoer in Nederland. Op dit moment rijden er in Nederland 8 waterstofbussen rond in het openbaar vervoer. Minister Stientje Van Veldhoven: “Waterstof heeft echt de toekomst als het gaat om zware vervoersmiddelen als bussen en vrachtwagens. Ze hebben een grote actieradius, zonder het klimaat en de luchtkwaliteit te belasten. Nu zijn er nog weinig tankstations voor waterstof, maar dat is natuurlijk een kip-ei verhaal. Deze bussen gaan straks allemaal tanken. Dat kan net het zetje in de rug zijn dat rijden op waterstof nodig heeft”.

Batterij-elektrische auto’s zijn geschikt voor kleinere afstanden. Met waterstof-elektrische voertuigen kunnen op één tank afstanden boven de 400 kilometer worden afgelegd, zonder uitlaatgassen te produceren. Dat geldt ook voor zware voertuigen, zoals bussen. De afname van waterstof door de bussen draagt bij aan de economische levensvatbaarheid van waterstoftankstations. Daarnaast kan de hiervoor ontwikkelde techniek later ook worden ingezet voor bijvoorbeeld vrachtwagens, schepen en treinen op waterstof. En zorgt het gebruik van waterstof voor minder belasting van ons elektriciteitsnetwerk.

2030 hele OV emissievrij

In 2016 maakte het Rijk afspraken met opdrachtgevers in het openbaar vervoer dat na 2025 elke nieuwe bus uitstootvrij gaat rijden. Vanaf 2030 moeten alle bussen in het openbaar vervoer emissievrij rijden.