Utrecht,
15
april
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Utrecht: verkenning nieuwe coalitie van vijf partijen

Informateur Bram van Ojik gaat een inhoudelijke verkenning voeren naar de mogelijkheid om een nieuwe coalitie te vormen met GroenLinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie. Na een debat in Provinciale Staten gisteren vroeg het CDA bedenktijd. De partij maakte vandaag bekend op de uitnodiging voor de inhoudelijke verkenning met deze vijf partijen in te gaan.

Het CDA heeft bij haar besluit om deel te nemen aan de verdere informatiebesprekingen ook een wens neergelegd. De partij heeft voorgesteld naast Bram van Ojik ook Jan Jacob van Dijk (voormalig Tweede Kamerlid en oud-gedeputeerde in Gelderland) aan te stellen als (in)formateur.

In het debat presenteerde Van Ojik de conclusies die hij had getrokken na een brede verkenning onder alle politieke partijen die in Provinciale Staten zijn vertegenwoordigd. Van Ojik vindt de vorming van een nieuw college met GroenLinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie kansrijk.

Volgens hem staan deze vijf partijen inhoudelijk het dichtst bij elkaar. Ook delen zij naar zijn mening het gevoel dat de bestuurscultuur en –stijl van de provincie moet veranderen. Bovendien vormen de vijf partijen volgens de informateur een goede afspiegeling van de stemverhoudingen in de hele provincie.