Lelystad,
23
mei
2019
|
17:30
Europe/Amsterdam

Vakbestuurder Verbeek zet Europa voor de klas op de kaart

Scholieren van ROC Friese Poort in Emmeloord kregen 23 mei 2019 les van een leraar met gezag. Op de dag dat Nederland op internationaal niveau een nieuw parlement kiest, verscheen commissaris van de Koning Leen Verbeek als leraar in het lokaal. Na afloop van Verbeeks college konden zijn toehoorders een politieke keuze maken in het stemhokje dat binnen de school was opgezet. Ook de commissaris van de Koning maakte van die gelegenheid gebruik om zijn voorkeur in te vullen.

De wereld van Europa

Vanuit de Noordoostpolder neemt voormalig jongerenwerker Verbeek de studenten een uur lang ter plekke mee naar de wereld van Europa. Hij legt uit welke invloed het beleid vanuit Brussel op hun eigen omgeving heeft. Een tijd geleden besloot het grensoverstijgende parlement bijvoorbeeld om in heel de Europese Unie hetzelfde tarief te hanteren voor het verbruik van mobiele data op apparaten. Hierdoor kunnen ook vakantievierende jongeren uit Emmeloord in elke lidstaat tegen een gelijk bedrag verbinding houden met internet. Verder stemden de internationale politici onlangs in meerderheid voor een verbod op plastic flesjes.

Pulskorvisserij

Tijdens zijn college maakt Verbeek duidelijk dat de Europese besluitvorming grote gevolgen kan hebben voor de provincie Flevoland. Hij noemt het voorbeeld van de pulskorvisserij. Een speciale techniek die vanuit Urk veel wordt toegepast. Onlangs werd vanuit Brussel besloten om de methode te verbieden, waarmee de betrokken beroepsvissers veel terrein dreigen te verliezen.

Subsidies

In de hoofdstad van Europa is Flevoland daarom gericht vertegenwoordigd. Het gebied heeft ook veel baat bij de regionale subsidies die door de samenwerkende overheden worden verstrekt. Verschillende betrokkenen uit Flevoland dienen ook regelmatig een aanvraag in voor een Europese bijdrage, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw.

Raad van Europa

Verbeek reist regelmatig naar het buitenland, zo vertelde hij de jongeren. Naast Commissaris van de Koning in Flevoland is hij voorzitter van de zogeheten Monitoring Committee in de Raad van Europa. Die houdt toezicht op het functioneren van de democratie in de verschillende lidstaten.