23
november
2018
|
10:01
Europe/Amsterdam

Veel animo voor Nationaal fietsplan

Samenvatting

Een nationaal fietsplan van het kabinet om te investeren in extra snelle routes en meer stallingsplekken, blijkt zeer gewild. Overleg met provincies en gemeenten heeft nu voor 345 miljoen euro aan projecten opgeleverd, zo meldt het AD vandaag.

Er komen in totaal zo’n 25.000 parkeerplekken voor de fiets bij, meldt het AD. Daarnaast worden vijftien fietsroutes aangepast of aangelegd. Verder gaan 53 bestaande stallingen op de schop en voor 40 miljoen euro worden vier megaprojecten in Amsterdam, Rotterdam en Heerlen gestart.

Afgelopen juni maakte de staatssecretaris al bekend 100 miljoen euro uit te trekken om regionale fietsprojecten uit de grond te stampen. Daar leggen regionale en lokale overheden 245 miljoen euro bij. Van Veldhoven wil zo, samen met provincies en gemeenten, nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen extra op de fiets naar het werk krijgen.

Gedeputeerde Floor Vermeulen (Zuid-Holland) is ambassadeur namens de provincies voor onder meer ‘fietsvoorzieningen op stations’. Hij wil dat overheden - naast de bestaande investeringen in verkeersprojecten - proberen de combinatie van fiets en openbaar vervoer zo aantrekkelijk mogelijk te maken. ,,Met name voor forenzen kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn, maar dan moeten de faciliteiten wel in orde zijn.“