Lelystad,
16
juli
2019
|
15:01
Europe/Amsterdam

Verhuizing konikpaarden naar Wit-Rusland vertraagd

De verhuizing door Staatsbosbeheer van een groep van ongeveer 150 konikpaarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-Rusland is vertraagd. Dit komt doordat het importcertificaat, dat door de Wit-Russische autoriteiten moet worden afgegeven, er nog niet is.

Uniek voor Wit-Rusland

Het is voor Wit-Rusland uniek dat een grote groep konikpaarden vanuit de Europese Unie wordt geïmporteerd. Hierdoor zijn verschillende ministeries bij het project betrokken en dat traject kost iets meer tijd dan oorspronkelijk geraamd. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de benodigde papieren geleverd worden en wanneer het transport plaats zal vinden.

Quarantaine

Het transport van ongeveer 150 konikpaarden naar Wit–Rusland stond gepland voor medio juli 2019. De paarden die naar Wit-Rusland gaan, moesten voor vervoer een maand in quarantaine. De quarantaineperiode ging half juni 2019 in. De paarden zijn in een speciaal aangelegd pre-export isolatiegebied door een dierenarts getest, gechipt en gevaccineerd. Ze blijven daar tot de start van het transport en worden voorzien van drinkwater en hooi. De dieren worden gemonitord door boswachters, dierenarts en kuddebeheerder. In Wit-Rusland gaan de paarden weer een maand in quarantaine, alvorens ze worden losgelaten in hun nieuwe leefgebied.

Nieuw beleid

Provinciale Staten van hebben in juli 2018 nieuw beleid voor de Oostvaardersplassen vastgesteld dat erop is gericht de toekomst van het natuurgebied als waardevol vogelgebied te waarborgen. Een van de opgaven van het nieuwe beleid is het terugbrengen van het aantal konikpaarden naar 450. Daarom wordt een deel van de konikpaarden verplaatst. Op 15 maart 2019 verhuisde al een groep van 29 paarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebied Atapuerca in Spanje.