Den Haag,
04
november
2019
|
14:50
Europe/Amsterdam

Vervolg voor innovatieprogramma voor digitalisering maakbedrijven

Het succesvolle innovatieprogramma SMITZH (Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland) krijgt een vervolg. De provincie investeert €5,2 miljoen in de derde fase van het programma waarmee bedrijven worden geholpen hun productieproces te digitaliseren, automatiseren of te robotiseren.

Tot nu toe is in het programma vooral gewerkt aan de opzet van het programma en het samenbrengen van partijen. Deze volgende derde fase richt zich op opschaling van de initiatieven tot nu toe, het aansluiten van nieuwe partners, het bereiken van veel meer maakbedrijven en het verder ontwikkelen van slimme maaktechnologie. Hiervoor is in totaal €12 miljoen beschikbaar. De provincie draagt €5,2 miljoen bij, TNO €1,5 miljoen. Dit zijn ook 2 van de initiatiefnemers van het programma, naast InnovationQuarter en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. In totaal bestaat SMITZH uit een consortium van 11 partners.

Onwikkeling van slimme maakbedrijven

Doel van SMITZH is het samenbrengen van bedrijven en kennisinstellingen samen met fieldlabs met specialismen als robotica, 3D-printing en big data. Met meer dan tien kiemprojecten, tientallen bedrijven die in actie kwamen rondom slimme maaktechnologie en drie demonstratieprojecten, is het huidige SMITZH-programma een succes. Toch bleek het bereiken van bedrijven een enorme uitdaging. Er zijn ongeveer 10.000 maakbedrijven in Zuid-Holland, waarvan velen kleine series complexe producten maken. Het is de inschatting dat er nu zo’n 400 zijn bereikt. SMITZH-3 heeft de ambitie om veel meer Zuid-Hollandse mkb en middelgrote bedrijven te betrekken bij de verdere ontwikkeling van slimme maaktechnologie.

Samenwerking en trots

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Economie en Innovatie): “Onze provincie is het zwaartepunt voor Smart Manufacturing op gebieden als lucht- en ruimtevaart; maritiem en offshore; instrumenten en sensoren; en agro en food. Al deze maaksectoren hebben er belang bij dat we digitalisering verder gaan brengen. Samenwerking is daarbij van groot belang, en ik ben er trots op hoe dat vorm heeft gekregen in de eerste 2 fases van het SMITZH-programma. Laten we dat vasthouden. Daarnaast zou het mooi zijn als we die trots uitdragen en zo de zichtbaarheid vergroten. Daardoor sluiten mogelijk ook andere partijen zich bij SMITZH aan en vergroten we de slagkracht. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”