Haarlem ,
19
april
2019
|
11:45
Europe/Amsterdam

Vlieg over de Stelling van Amsterdam met nieuwe belevingsroute

Gedeputeerde Joke Geldhof opende donderdag 18 april op Forteiland Pampus de nieuwe attractie van het boegbeeld van de Stelling van Amsterdam: Het geheime Wapen van Amsterdam. Deze belevingsroute biedt een geheel nieuwe kijk op het UNESCO werelderfgoed.

Ballonvaart

De provincie Noord-Holland leverde een financiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van deze attractie. Hoogtepunt in de nieuwe belevingsroute is de ballonvaart die bezoekers al vliegend over de Stelling van Amsterdam maken. In een luchtballongondel stijgen ze op vanuit het Amsterdam van een eeuw geleden. De stad onder de ballon wordt kleiner en toont de Stelling zoals nooit eerder.

Het geheime Wapen van Amsterdam

Aan de hand van een geheel nieuwe route vertelt het boegbeeld van de Stelling van Amsterdam het verhaal van het fort. In verschillende ruimtes wordt het geheim ontrafeld. Een geheim waar het ‘gewone volk’ ruim 100 jaar geleden geen weet van had: een ring van forten, dijken en sluizen die in het landschap waren ingebed. Genoeg verscholen om niet direct op te vallen, maar volkomen klaar voor de nooit gearriveerde tegenstander. Kijk voor meer informatie op de website van de Stelling van Amsterdam.

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een monumentale verdedigingsring van 42 forten, 4 batterijen en een aantal dijken en sluizen. De Stelling van Amsterdam is in 1996 UNESCO-werelderfgoed geworden. De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed. De provincie maakt samen met gemeenten, natuurbeherende organisaties en waterschappen, eigenaren en beheerders het behoud van de Stelling van Amsterdam mogelijk. Zo is onder meer geïnvesteerd in het vernieuwde bezoekerscentrum.