Arnhem ,
02
mei
2019
|
17:00
Europe/Amsterdam

Website voor Gelderland Herdenkt online

maanden lang viert en herdenkt Gelderland 75 jaar vrijheid.Alle Gelderse regio’s stelden hiervoor een uitgebreid programma samen. Gelders gedeputeerde Peter Drenth lanceerde vandaag de website. Dit is een platform waarop alle activiteiten rondom het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid staan.

5 Gelderse regio’s maakten de plannen. De regio’s zijn de Airborneregio (Arnhem, Renkum, Ede en Overbetuwe), Nijmegen en omgeving, het Rivierengebied, De Achterhoek en Liemers, en de Veluwe. Daarnaast zijn er 3 grote evenementen in Arnhem, Nijmegen en Wageningen. Om ook zoveel mogelijk kinderen en jongeren te betrekken bij Gelderland Herdenkt, is er een educatieproject.

Het verhaal van Gelderland

De regio’s en de provincie vertellen zo gezamenlijk het verhaal van Gelderland in deze periode. Gelderland was in september 1944 tot en met mei 1945 9 maanden onafgebroken het middelpunt van de bevrijdingsstrijd in Nederland. Dat begon in september 1944 met Operatie Market Garden en eindigde in mei 1945 met de bevrijding. In het programma is ook aandacht voor de tussenliggende periode, zoals het Rijnlandoffensief. Daarnaast staan we stil bij de Jodenvervolging.

Samen herdenken en vieren

Gelders gedeputeerde Peter Drenth vindt het belangrijk dat we in Gelderland uitgebreid stil staan bij 75 jaar Vrijheid. ‘Wij als Gelderlanders zijn allemaal onderdeel van hetzelfde verhaal. We herdenken en vieren dat samen. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid, zegt Drenth. ‘Door de website is het eenvoudiger voor iedereen om het programma te bekijken. Dus wij hopen dit met u allen te herdenken en te vieren.

€6,5 miljoen

’Gelderland trekt €6,5 miljoen uit voor Gelderland Herdenkt. Ook gemeenten en het Nationaalfonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) betalen mee. In totaal is er €18 miljoen beschikbaar.