Middelburg,
22
maart
2019
|
11:15
Europe/Amsterdam

Zeeland: René Verhulst informateur

De burgemeester van Ede, René Verhulst, is op 22 maart 2019 tijdens het duidingsdebat benoemd tot informateur voor de collegevorming van Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland. Dit gebeurde op voordracht van verkiezingswinnaar CDA. Verhulst, geboren in Kapelle en van 2010-2017 burgemeester van Goes, begint morgen al met zijn eerste verkennende gesprekken.

Het duidingsdebat is een nieuw fenomeen in de Zeeuwse provinciale politiek. Tijdens het debat lieten alle fractievoorzitters hun licht schijnen over de verkiezingsuitslag, en werden de eerste posities voorzichtig ingenomen. 

Als lijsttrekker van de grootste partij ligt de bal aan de voet van Jo-Annes de Bat. Hij stelde in zijn bijdrage voor een informateur te benoemen die antwoord moet geven op de vraag hoe de partijen de uitslag duiden, welke rol partijen voor zichzelf zien in de formatiefase, welke personen zij eventueel voordragen en welke inhoudelijke punten onderdeel zouden moeten zijn van een coalitie- of Statenakkoord. Dat voorstel kon op instemming van alle partijen rekenen. Aan Verhulst de taak om vanaf morgen een antwoord te vinden op de vragen.

Lees alles over wat er gebeurt na de verkiezingen van 20 maart op PS Actueel