Haarlem ,
16
oktober
2019
|
10:00
Europe/Amsterdam

Zita Pels: 'Doet u mee?'

Vandaag is het Wereldvoedseldag. Graag vraag ik jullie aandacht voor onze voeding, of eigenlijk voor de verspilling ervan. In Nederland verspillen we jaarlijks een derde van ons voedsel.

Thuis en in restaurants is daar veel aan te doen. Restaurants kunnen samenwerken met andere horecaondernemingen. Bijvoorbeeld door samen in te kopen en het bundelen van logistiek en afvalstromen. Daar zitten veel kansen in.

Ook kan een restaurant kleinere porties aanbieden met de mogelijkheid tot gratis bijbestellen. Ook de duurzame Doggybag waarmee je je eten dat over is mee naar huis krijgt, is een mooi voorbeeld. In restaurants en ook thuis kan je een meer gevarieerd menu serveren. Minder vlees en meer groente.

In ons coalitieakkoord hebben we afgesproken dat we initiatieven aanmoedigen om afvalstromen te verminderen en voedselverspilling tegen te gaan. Wij stimuleren gezond, goed en betaalbaar voedsel, het liefst uit de directe omgeving.

Samen met de gemeente Haarlem is de koplopersgroep Circulaire restaurants Haarlem gestart. Dit sluit aan op ‘Dutch Cuisine’, een landelijke culinaire beweging gericht op duurzaam, lekker en gezond eten. En op de acties van Haarlem Food Future gericht op tegengaan van voedselverspilling en meer plantaardig eiwit in het menu. De koplopersgroep in Haarlem richt zich vooral op minder voedselverspilling, meer gescheiden afval, een gezamenlijke inzet voor minder verpakkingsmateriaal en een lokale inkoop. Een prachtig initiatief!

Ook ik doe mijn best thuis zo weinig mogelijk voeding te verspillen. Doet u mee?

Zita Pels, gedeputeerde Circulaire economie