Den Bosch ,
16
september
2019
|
16:30
Europe/Amsterdam

Zorgzame Brabanders bij Prinsjesdag

Het is traditie dat ieder jaar een delegatie burgers op Prinsjesdag deel uitmaakt van het militair ceremonieel. Dit jaar nemen zo'n 190 Brabantse vrijwilligers en mantelzorgers plaats langs de route van de Koning en Koningin op weg naar het Binnenhof.
Sinds 1904 verzorgen om tourbeurt de provincies een burgerdeputatie; dit jaar is de eer aan Noord-Brabant.

Zorgzaam Brabant

Op initiatief van de commissaris van de Koning, Wim van de Donk, is het thema Zorgzaam Brabant gekozen. De Brabantse samenleving kenmerkt zich door het woordje ‘samen’. Het aantal mantelzorgers en vrijwilligers dat zich inzet voor naasten in hun omgeving is groot. Zij verdienen het om extra in het (Oranje)zonnetje gezet te worden.In iedere Brabantse gemeente zijn door de burgemeesters vrijwilligers uitgenodigd om deel te nemen aan de deputatie. Daarnaast zijn ook mensen die een Gouden Duim, een blijk van waardering voor inzet op sociaal terrein, uitgereikt hebben gekregen en genomineerden voor Brabander van het Jaar die pasten in het plaatje ‘Zorgzaam Brabant’ uitgenodigd.

Glazen koets

De Brabantse mantelzorgers en vrijwilligers, herkenbaar aan een shawl in de Brabantse kleuren, vertrekken per bus uit Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Breda naar Den Haag. Daar volgt een ontvangst op het provinciehuis van Zuid-Holland. Daarna voegt de deputatie zich bij de colonne van de erewacht en loopt naar de Korte Vijverberg om daar de passage van de Glazen Koets af te wachten. De Gouden koets is dit jaar niet beschikbaar omdat die gerestaureerd wordt.