Den Haag,
26
maart
2019
|
15:45
Europe/Amsterdam

Zuid-Holland lobbyt met succes extra geld uit Brussel voor truckparkings

Vrachtwagenchauffeurs krijgen in Nederland meer ruimte om hun trucks op beveiligde parkeerplaatsen te zetten. Onder leiding van de provincie Zuid-Holland is daarvoor samen met de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met succes ruim €3,5 miljoen Europese subsidie in de wacht gesleept.

De overheden gaan met het geld onder meer een nieuwe truckparking aanleggen op de Dordtse Kil bij Dordrecht. Onderzocht wordt waar deze het beste kan komen. Drie bestaande parkeerplaatsen voor vrachtwagens worden uitgebreid. Het gaat om de Maasvlakte Plaza bij Rotterdam, Nobis Asten in Brabant en Truckstop Venlo. Daarmee ontstaan de komende 4 jaar in totaal zo’n 800 extra parkeerplaatsen.

Veilig parkeren

Op de truckparkings kunnen chauffeurs hun vrachtwagen tegen een vergoeding veilig parkeren. Ook kunnen ze gebruikmaken van een toilet of douche als ze verplicht moeten rusten. Via een app op de smartphone kunnen chauffeurs zien waar er nog parkeerruimte is. De nieuwe truckparkings sluiten aan bij de ambities van Zuid-Holland: slimmer, schoner en sterker. Ook streven we ernaar de best bereikbare provincie van het land te zijn en blijven.

Noodzaak extra parkeerplaatsen

Uit onderzoek bleek vorig jaar dat in de zuidelijke corridor tussen Zuid-Holland naar de Duitse grensgebieden honderden extra parkeerplekken nodig zijn. Daarbij werd nog geen rekening gehouden met een eventuele aanstaande Brexit. De extra parkeerruimte moet ook een einde maken aan overlast op verzorgingsplaatsen langs snelwegen, in woonwijken en op lokale bedrijventerreinen waar chauffeurs nu geregeld gebruik van moeten maken door gebrek aan capaciteit. De komende jaren moeten er nog eens 1200 parkeerplaatsen bij komen. Daarvoor moeten nog locaties worden gezocht.

In 2017 is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland, het Havenbedrijf Rotterdam en de Topsector Logistiek overeenstemming bereikt over verbetering van het goederenvervoer. Afgesproken is onder meer extra maatregelen te nemen om vertragingen op snelwegen terug te dringen, het netwerk voor vervoer betrouwbaarder te maken en de voorzieningen voor chauffeurs te verbeteren.