Arnhem ,
25
april
2019
|
14:05
Europe/Amsterdam

Zuinig op ons drinkwater

U draait de kraan open en er komt drinkwater uit. Heel vanzelfsprekend. Gemiddeld gebruiken Nederlanders 120 liter drinkwater per dag. En het gebruik neemt toe. Drinkwaterbedrijf Vitens geeft daarom tips om water te besparen. Diverse provincies en waterschappen ondersteunen deze campagne.

Door de groei van de bevolking en economische groei is er meer drinkwater nodig. Ook bij langdurige droogte en warmte stijgt de vraag. Van 2014 tot 2018 steeg de vraag bij Vitens met zo’n 9%. Als deze trend doorzet, kan dit betekenen dat we in 2050 30% meer drinkwater verbruiken. En dat terwijl water winnen juist lastiger wordt, doordat het boven en onder de grond drukker wordt door bijvoorbeeld bebouwing en energiewinning uit geothermie.

Grondwater

Wij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het grondwater. Ook verlenen we de onttrekkingsvergunning voor grondwater aan Vitens. Gedeputeerde Josan Meijers legt uit: ‘Ons Gelders kraanwater halen we uit het grondwater. Dus alles wat er via de kraan uitkomt, moet er via regen en aanvoer van de rivieren ook weer in. Zuinig omgaan met ons water is daarom erg belangrijk, zeker in tijden van droogte.’

Tips om water te besparen

Het meeste drinkwater wordt gebruikt door douchen, toilet doorspoelen en de tuin sproeien.

  • Gemiddeld douchen Nederlanders 5 keer per week 8,3 minuten. Door een minuut korter te douchen, bespaart u gemiddeld 42,5 liter per week.
  • Gebruik water uit een regenton voor de tuin. Een kwartier sproeien kost 100 liter water.
  • Gebruik de spoelonderbreker op de stortbak. Het toilet volledig spoelen kost 8 liter water.